Kako do kredita če se odločimo za gradnjo hiše?

Gradnja hiše je velika in navadno enkratna življenjska naložba, ki jo običajno načrtujemo nekaj let vnaprej. Kljub temu pa je v današnjih časih družini s povprečnimi osebnimi dohodki težko privarčevati toliko sredstev, da bi nakup zemljišča in gradnjo financirala izključno z lastnimi sredstvi. Ker gre običajno za enkraten dolgoročen projekt, ki bo vplival na kakovost našega in bivanja naših potomcev, tudi ni smiselno, da nam finančne omejitve narekujejo izbiro zemljišča, projektanta ali izvajalca del.

Rešitev finančne zagate se kaže v ponudbi bančnih kreditov. Ker je težko pridobiti tako visok kredit za nakup parcele in gradnjo hiše, se lotimo zadeve postopno. V prvi fazi lahko vzamemo kredit za nakup zemljišča in skušamo še s pomočjo privarčevanih sredstev in finančno pomočjo sorodnikov kriti vse stroške za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pravnomočno gradbeno dovoljenje je namreč pogoj za pridobitev kredita za gradnjo hiše, seveda pa mora biti parcela že v naši lasti.

V praksi nastane težava pri zavarovanju kredita. Ker gre običajno za dolgoročni kredit višjih vsot, banke zahtevajo zavarovanje kredita s hipoteko. Če imamo v lasti še kakšno drugo nepremičnino v primerni vrednosti, imamo težavo rešeno, v nasprotnem primeru pa bomo morali zastaviti nepremičnino drugih družinskih članov ali sorodnikov. To je povezano s stroški vpisa hipoteke v Zemljiško knjigo in z neprijetnim občutkom tveganja, ki nas spremlja že pri zastavi lastne nepremičnine. Po končani gradnji se sicer lahko zastavna pravica prestavi na novozgrajeno hišo in se hiša sorodnikov izbriše z zastavljene nepremičnine

Dobro je vedeti, kateri dokumenti so pogoj za pridobitev namenskega kredita. Za gradnjo stanovanjske hiše potrebujemo pravnomočno gradbeno dovoljenje, za nakup zemljišča pa overjeno pogodbo in potrdilo pristojnega občinskega organa, da prostorski izvedbeni akt na tem zemljišču omogoča gradnjo stanovanjske hiše.  Pri pridobitvi kredita za komunalno opremljenost potrebujemo odločbo pristojnega občinskega organa ali upravne enote.

Pri namenski porabi kredita različne banke omogočajo različen delež gotovinske porabe teh sredstev, za katere ne zahtevajo namenske dokumentacije. Dovoljen znesek je odvisen od določil posameznih bank. Nekatere banke nudijo možnost tudi do 100 % izplačila gotovine, v primeru hipotekarnega kredita namenjenega gradnji. Sredstva nam nakažejo na osebni račun, za razliko od drugih bank, ki izplačajo manjši delež v gotovini, preostala sredstva pa nakazujejo izvajalcem gradbenih del neposredno na podlagi računov.

Več o montaži in gradnji hiš si preberite na montazne-hise-on.net

  • Share/Bookmark


En odgovor na “Kako do kredita če se odločimo za gradnjo hiše?”

  1. Življenje med samo gradnjo hiše! Gradbene faze! « Kredit pravi:

    [...] Kredit Kredit, stanovanjski kredit, hitri kredit, … « Kako do kredita če se odločimo za gradnjo hiše? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !