Stanovanjski krediti dostopni le dobro plačanim posameznikom

Se še spomnite obdobja, ko si je lahko skoraj vsak posameznik zgradil hišo? Najem stanovanjskega kredita v tistem času še zdaleč ni bil tako kompleksen, kot je v času globalne gospodarske krize. Stanovanjski kredit najeti v prejšnjem sistemu so bili vrnjeni preko simboličnih zneskov za katere je poskrbela inflacija.

stanovanjski kredit

Dandanes se mladi generaciji stanovanjski kredit izmika v vse bolj nedosegljivo sfero. Glavni problem so službe do katerih je precej težko priti. Zagotovo poznate dobro izobražene posameznike, ki ne dobijo službe. Če pa že, pa je ta služba zgolj začasna in ne omogoča reševanja stanovanjskega problema preko najema stanovanjskega kredita. Za tak »vakum« na trgu dela se lahko zahvalimo predvsem okorni slovenski zakonodaji na področju zaposlovanja mladih. Polega tega pade na delodajalce enormno breme z vidika davčen obremenitve, kar je posledica, da zaposlitev za nedoločen čas praktično ni. Dokler trg dela ne bo reformiran, ne gre pričakovati povečanja najemov stanovanjski kreditov. Polega tega je cena nepremičnin v mestih dosegla raven za katero lahko mirno rečem, da ni realna.

Da je situacija res kaotična dokazuje tudi primer, ki je bil predstavljen v video predstavitvi najbolj obiskane spletne strani v Sloveniji – 24ur.com. Tudi posameznik z neto plačo 1.100 € neto ni uspel dobit stanovanjskega kredita v vrednosti 80.000€ za najem garsonjere.

stanovanjski kredit

Zakonodaja in splošni bančni predpisi namreč zahtevajo, da mora vsak potencialni najemnik stanovanjskega kredita imeti vsaj znesek neto plače na računu. To dejstvo mlado generacijo dobesedno pritiska ob zid.

Vsem, ki ne dosegate minimalnih zahtev za pridobitev stanovanjskega kredita ostane le možnost, da si zastavite dolgoročni varčevalni načrt, ki vas bo mogoče pripeljal do zneska, ki bo omogočal nakup nepremičnine. Do takrat pa redno vlagajte v znanje in si izborite boljši položaj na trgu dela.

 • Share/Bookmark


3 odgovorov na “Stanovanjski krediti dostopni le dobro plačanim posameznikom”

 1. nevenkanevenka pravi:

  Ne vem kako to, a v tujini je možno dobiti hipotekarni kredit brez pologa. Pri nas pa menda ne.
  Večje tveganje prevzameš nase le, če vrednost nepremičnih močno pade – ti pa moraš še vedno odplačevati visok znesek in tudi odprodaja nepremičnine v takem primeru ne pomeni drugega kot čisto izgubo – pa še zadolžen ostaneš.
  V normalnih razmerah pa se z hipoteko čisto dobro funkcionira. Tudi, če se seliš, odprodaš nepremičnino, v roke dobiš odplačani del, z ostalo kupnino odplačaš kredit in če si spreten, ob tem celo nekaj zaslužiš.
  Nekaj takih selitev z občutkom za gibanje cen in občutkom za preurejanje hiš z minimalnimi investicijami – pa imaš v nekaj letih svojo nepremičnino in nič dolga.
  V Angliji je to kar običajno. Tudi v Belgiji se menda da tako priti do nepremičnine – a človek mora biti podjeten.
  Tudi v Ameriki to počnejo.
  Pri nas je trenutno vsesplošno mrtvilo. Saj tudi lastnikom neprodanih nepremičnin ležijo mrtve in nedonosne investicije. Ta trg je nujno potrebno oživiti z nekaj olajšavami za mlade ljudi.

 2. ana pravi:

  bolano in pokvarjeno, da si človek dandanes ne more brez kakršnih koli dvomov, težav in polemik urediti svoj življenjski prostor. že v osnovi, če imata dva redno plačo, kakršno koli, bi morala obveljati pravica do nakupa nepremičnine, ker je to ena izmed osnovnih življ potreb – BITI POD STREHO. sedaj pa si obsojen na to, da plačuješ najemnino v abnromalno visokih zneskih in denar mečeš proč.
  kredit bi naj bil za to, da te reši te stiske….zdaj pa moraš npr za hipotekanrega imeti že nekaj prišaparnega denarja – OD KOD NAJ IMAM PRIŠPARANEGA? a imamo neto plače po 2000evr in živimo pri starših? :S

 3. Sašo pravi:

  Ni za verjet v kaki državi živimo. Biti lastnik nepremičnine je danes misija nemogoče. Včasih so hiše rasle, kot gobe po dežju, danes pa jih gradijo le otroci premožnih staršev in tisti z res visokimi plačami. S povprečno slovensko plačo bom očitno še dolgo dajal na kup za eno malo hiško…Res bi bil čas, da ta nepremičninski balon počasi poči….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !