Hipotekarni kredit – Začasne finančne težave še ne pomenijo odvzema nepremičnine

Vsak kreditodajalec želi svoje posojilo kar se da dobro zavarovati – hipotekarni kredit zato ni nobena posebnost, ampak je prej pravilo takšnega ravnanja. Obstajajo sicer štirje klasični načini za zavarovanje kreditov in sicer lahko kredit zavarujemo z zastavo vrednostnih papirjev (delnice, obveznice …), s poroki, ki prevzemajo tveganje, z uporabo zavarovalniške storitve in ne nazadnje z vpisom hipoteke na nepremičnino.

V primeru, ko imamo hipotekarni kredit in kot dolžniki postanemo kreditno nesposobni, kar pomeni, da ne moremo več redno odplačevati obrokov, je upnik zavarovan s hipoteko, pod katero je vpisana nepremičnina. Vendar pa smo lahko pomirjeni, saj večina kreditodajalcev pravice do unovčenja nepremičnine, ki je vpisana pod hipoteko, ne bo izvršila takoj. Največkrat, ko obrok za hipotekarni kredit ni bil plačan, bo kreditodajalec najprej skušaj s kreditojemalcem poiskati rešitev za nastali problem. V osnovi obstajata dve možnosti in sicer lahko pride do moratorija ali do reprogramiranja kredita.

V primeru moratorija se plačevanje obrokov za hipotekarni kredit zamrzne za določeno obdobje z namenom, da bi kreditojemalec v tem času pridobil denarna sredstva, ki jih bo kasneje pričel vračati. Hipotekarni krediti pa se lahko tudi reprogramirajo. To pomeni, da bo upnik spremenil posojilne pogoje pod katerimi se bo v prihodnem obdobju hipotekarni kredit odplačeval. V tem primeru bo potrebno spreminjati pogodbo, namen pa je v tem, da bi se pogoji izboljšali v prid kreditojemalca, da bi torej bil kredit navsezadnje odplačan. Tako se lahko podaljša doba odplačevanja, zniža se lahko obrestna mera ali kombinacija obojega. Vidimo lahko, da je tudi v primeru, ko imamo hipotekarni kredit in smo naleteli na težave pri odplačevanju, ne pride takoj od izgube nepremičnine, ki smo jo uporabili za zavarovanje.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !