S predhodnim informativnim izračunom stanovanjskega kredita

V življenju slej ko prej nastopi trenutek, ko ne želimo biti več podnajemniki, ampak želimo lastno nepremičnino. Pot do nepremičnine je težka, ker so se cene v zadnjih nekaj letih, predvsem v mestnih središčih, močno povišale. Finančne institucije so prav v ta namen oblikovale stanovanjski kredit, ki ga lahko pridobimo tako, da izpolnjujemo nekatere nujne pogoje, višino pa določi izračun, ki te pogoje upošteva. Stanovanjski kredit navadno predstavlja višji znesek, kar pomeni, da bodo obveznosti, ki jih bomo odplačevali mesečno, relativno visoki zneski, zato je potrebno izvesti pred najemom tudi informativni izračun. Osnovna značilnost stanovanjskega kredita je ta, da je to namenski kredit, ki se ga porablja le za reševanje stanovanjskih vprašanj (gradnja, nakup, obnova oziroma odkup dednega ali ločitvenega deleža).

stanovanjski kredit

Kadar za stanovanjski kredit delamo informativni izračun, je predvsem pomembno to, za katero vrsto obrestne mere se bomo odločili. Obrestna mera je namreč tisti dejavnik, ki določa ceno najema stanovanjskega kredita – od nje bo odvisna višina mesečnih obveznosti, ki jih bomo imeli do banke.

Informativni izračun za stanovanjski kredit je priporočljivo narediti glede na različne scenarije: ob spremenljivi, nespremenljivi ali kombinirani obrestni meri. V primeru spremenljive obrestne mere velja opozoriti na nekatera tveganja, ki so z njo povezana. Spremenljiva obrestna mera pomeni, da se bodo mesečne obveznosti, ki jih nalaga stanovanjski kredit, spreminjale iz obdobja v obdobje, ne glede na to, kaj je predvidel informativni izračun kredita. V primeru, da se bo referenčna obrestna mera (po navadi EURIBOR), na katero je vezana spremenljiva obrestna mera za stanovanjski kredit, povišala, potem se bo povišala tudi mesečna obveznost kreditojemalca.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !