Kako bo s stanovanjskimi kredit v letu 2012

Bonitetne agencije Fitch in Moody’s so poskrbele za ledeno hladni tuš Sloveniji in slovenskim bankam. V priv fazi je bila bonitetna ocena znižana le največji slovenski banki, Fitch pa ni pokazal niti malo milosti saj je znižal bonitetno oceno kar sedmim slovenskim bankam .

Vse to je le posledica neučinkovitosti politike in posledično slovenskega finančnega sektorja. Slovenija z bonitetno oceno AA- kaže na nesposobnost realizacije ultra pomembnih reform. Čas bi že bil, da se vodili zavedo pomembnosti situacije in začnejo manj sestankovati in več delati. V primeru, da tega razpadajočega kolesja ne bodo uspeli zaustaviti se lahko nadejamo precej črnega scenarija, katerega posledice bomo občutili vsi.

Banke v Sloveniji imajo vse preveč puhlih kreditov, ki klestijo njihove bilance. Zakaj je do tega prišlo čivkajo že vrabci. Potrebne bodo korenite spremembe a, ki bodo precej vplivale tudi na kredite. Še posebej zaskrbljeni so posamezniki z najetimi stanovanjskimi krediti in tisti, ki se ravno odločajo za najem stanovanjskega kredita. Denar za slovenske banke bo postal vse dražji, kar se bo odražalo tudi na višjih obrestnih merah, ki so že sedaj nadpovprečno visoke, če jih primerjamo z obrestnimi merami evropskih bank. Vsaka banka bo morala razmisliti o tem kako bo poskrbela, da krediti ne bodo postali še bolj nedostopni.

Stanovanjski krediti bodo zagotovo postali še nekoliko dražji in dostopni le posameznikom, ki zaslužijo precej več od povprečne slovenske plače. Na strani depozitov pa lahko pričakujemo povečanje ponudbe in bolj agresivno oglaševanje. Zakaj? Zato ker banke potrebujejo depozite, kot podporni steber za kreditno poslovanje. Depoziti bodo tako mogoče postali oblika varčevanja , ki bo na dolgi rok res doprinesla nek konkreten znesek. Trenutno so depozit le »orodje« za ohranjanje vrednosti denarja. Vsem, ki kupe denarja hranite v nogavicah tako polagam na srce, da se odpravite do svoje banke in denar naložite v depozite.  Mogoče vas bodo številke lažje prepričale. Če v nogavici hranite 10.000€, vam letna inflacija pobere slabih 300€. Če bi ta znesek naložili v enoletni depozit, bi ohranili vrednost, saj bi »privarčevali« 300€, kar je ravno znesek inflacije. V 2012 bodo obrestne mere depozitov skoraj gotovo dosegle 5%, kar pri 3% inflacije nanese 2% čistega donosa.

Finančni trgi v leto 2012 vnašajo precej grenkobe, predvsem zaradi podražitve kreditov. Lahko pa ostanemo na strani optimistov in upamo, da bo prišlo le do minimalne podražitve, ki ne bo imela drastičnega efekta na najemanje stanovanjskih kreditov.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !