Varčevanje, gospodarno ravnaje

Varčevanje je gospodarno ravnanje z denarnimi sredstvi.

Vsak človek potrebuje varčevanje, saj s tem denarna sredstva zadrži zase. To pa mu omogoča, da ima na voljo različne možnosti odločanja boljše. Problem sodobnega potrošniškega življenja je v tem, da ni problem ponujeno kupiti, ampak je večji problem ponujeno ne kupiti. Pri tem je seveda treba ločiti ponudbo, ki jo potrebujemo in ponudbo, katero ne potrebujemo nujno. Sodobna ponudba se je tega problema že zdavnaj zavedala, zato pozna načine, kako ne nujno ponuditi kot nujno. S tem pa varčevanje preusmeriti na svoj mlin, torej v potrošnjo. Veliko oseb ima pri tem težave, posledično ne morejo ustvariti dovolj prihrankov. Ker slednjih ni, se zadolžujejo, s tem pa zapadejo v dolgove in posledično dodatno zmanjšajo možnosti za uspešno varčevanje. Napačno je pri tem iskati izgovore, da gre za stiskaštvo, odpovedovanje osnovnim življenjskim potrebam in podobno. Pogledati je potrebno širše, predvsem pa primere dobre prakse. Veliko ljudi je prepričanih, da bogati ljudje veljajo za razsipne.

pametno varčevanje

Kar je v mnogih primerih napaka. Večna težava takih napak je v tem, da ljudje ne vidijo bistva. Tako primerjajo kupljen izdelek s svojimi možnostmi. Ker je ta izdelek v prestižnem in luksuznem cenovnem razredu mislijo, da so ljudje, ki jih kupujejo bolj zapravljivi. V bistvu, procentualno gledano kupujejo cenejše izdelke, kot osebe, katre imajo na dosegu cenovno bolj ugodne razrede. Praktično je to za njih varčevanje. Njihov proračun ali mesečni prihodek je lahko ustrezno večji od kupca nižjega, bolj dostopnega cenovnega razreda, razlika v kupljenem izdelku pa ne odraža enakega razmerja. Poleg tega je v takem nakupu skrito varčevanje. Izdelki višjega cenovnega razreda imajo večinoma boljše materiale, so bolj kakovostno izdelani imajo zagotovljene boljše poprodajne storitve.

Varčevanje v tem primeru pomeni, da bodo dlje časa prinašali učinke z manj stroški ter bodo imeli pri njihovi uporabi splošno manj negativnih posledic uporabe.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !